رزومه چیست و انواع رزومه کدامند؟
رزومه خلاصه ای از اطلاعات اولیه متقاضی بالقوه یک شغل است که شامل اطلاعات تماس، تحصیلات، سابقه کاری و صلاحیت ها و دستاوردها می باشد. با توجه به عملکرد، نحوه تدوین و هدف ارائه، رزومه انواع و فرمت های متفاوتی دارد. نحوه ارائه مهارتها، دستاوردها و جاهطلبیهای خود در رزومه امری مهم و کلیدی است، بنابراین انتخاب فرمت مناسب رزومه با توجه به شرایط شما برای نقشی که برای آن درخواست میکنید مهم است. رزومه ها را میتوان براساس هدف ارائه به دو نوع تحصیلی و شغلی تقسیم کرد. اما به طور کلی سه نوع رزومه براساس نحوه تدوین وجود دارد:
- رزومه مبتنی بر زمان
- رزومه عملکردی یا مبتنی بر مهارت
- رزومه ترکیبی
در زیر به تفصیل به بررسی هر سه نوع رزومه، تفاوت ها و شباهت ها، کاربرد و موارد استفاده آن ها می پردازیم.
در حالیکه سه نوع رزومه مبتنی بر زمان، مبتنی بر عملکرد و ترکیبی پاسخگوی بیشتر مشاغل هستند، انواع دیگری از رزومه مانند فنی، خلاقانه و تصویری نیز وجود دارند.
رزومه تحصیلی یا رزومه شغلی؟
این نوع رزومه معمولا در برنامه های تحصیلات تکمیلی و مشاغل تحقیقاتی مورد استفاده قرار گرفته و تأکید بیشتری بر موضوعات مورد مطالعه، پروژه های انجام شده و جزییات تخصص تحقیقاتی و فهرستی از انتشارات دارد. رزومه آکادمیک شامل تجربه تحقیق و تدریس، انتشارات، کمک هزینه و بورس ، انجمن های تحقیقاتی، کنفرانس ها، جوایز و سایر اطلاعات مرتبط با موقعیت درخواست داده شده است.
رزومه آکادمیک با سایر سبک ها متفاوت است، زیرا می تواند بیشتر از دو صفحه و حاوی اطلاعات دقیق در مورد تحقیقات شما و سایر تجربیات مرتبط باشد. البته که طول رزومه تحصیلی بستگی به خروجی تحقیق شما دارد. علاوه براین، اگر برای موقعیت شغلی غیرتحقیقی خارج از دانشگاه درخواست می دهید، آنچه نیاز دارید یک رزومه شغلی است.
رزومه مبتنی بر زمان
سی وی نوع اول، رزومه مبتنی بر زمان، سنتی ترین، پرکاربردترین و رایج ترین نوع نگارش رزومه و مورد ترجیح بیشتر کارفرمایان است. به طور معمول، رزومه های مبتنی بر زمان شامل یک بیانیه شخصی با اهداف شغلی شما و به دنبال آن سوابق شغلی و تحصیلی به ترتیب زمانی معکوس است. به طور واضح تر یعنی در رزومه مبتنی بر زمان، سوابق کاری و تحصیلی شما بر اساس تاریخ به ترتیب از جدیدترین به قدیمی ترین مرتب می شوند. رزومه زمانی شامل جزئیات تحصیلات و مدارک تحصیلی، همراه با ذکر علایق است.
رزومه زمانی بین کارفرمایان محبوب است زیرا آنان می توانند پیشرفت شغلی شما را وضوح ببینند. البته در این نوع رزومه، گپ و شکاف های بزرگ بین شغل ها پنهان نمی ماند. این بدان معنا نیست که در صورت وجود شکاف در میان سوابق خود نمی توانید از فرمت زمانی استفاده کنید؛ اما در کاورلتر باید به طرح این موضوع بپردازید و علت مناسبی برای وجود فاصله در میان سوابق خود بیان کنید مثل یادگیری مهارت دیگر یا تشکیل خانواده.
کاربرد رزومه زمانی
رزومه مبتنی بر زمان در موارد زیر می تواند نسبت به سایر انواع رزومه کاربرد بیشتری دارد:
- شما بیشتر عمر کاری خود در همان شغل باقی ماندهاید و به طور پیوسته در مسیر پیشرفت خود قرار داشته باشید.
- شما در همان صنعت درخواست شغل می دهید.
- قصد دارید رشد و پیشرفت را در سراسر یک سازمان نشان دهید.
- پیشرفت شغلی پایدار و محکمی در یک یا حداکثر دو رشته دارید.
- در طول حرفه خود دستاوردهای زیادی ندارید.
- به طور پیوسته در یک رشته انتخابی پیشرفت کرده اید و به دنبال ارتقا یا شرایط بهتر هستید.
- اشتغال مستمر داشته اید و هیچ شکاف و فاصله ای در سابقه کاری خود ندارید.
- قصد دارید به جای تمرکز بر آنچه که به دست آورده اید، سازمانی که در آن مشغول به کار بوده اید را برجسته کنید.
رزومه عملکردی یا مبتنی بر مهارت
دومین مورد از انواع رزومه، نوع عملکردی یا مبتنی بر مهارت است. یک رزومه کاربردی بیشتر بر مهارت ها، تخصص و دستاوردهای شما تاکید می کند تا سوابق شغلی شما. صرف نظر از اینکه کجا و چه زمانی این تجارب را به دست آوردهاید. مهارت های شما باید به ترتیب اهمیت آنها فهرست شود و نه به ترتیب زمان. این فرمت رزومه برای داوطلبان کم تجربه ای که به تازگی وارد بازار کار شده اند و یا فارغ التحصیلان که می خواهند بر مهارت های قابل انتقال خود تأکید کنند، مناسب است.
یک رزومه با فرمت عملکردی، مهارتهای ارزشمند شما را در خط مقدم قرار میدهد. این بدان معناست که کارفرمایان میتوانند روی آنچه که شما را برای این نقش مناسب میسازد، تمرکز کنند، نه کمبودهایتان.
اگر در حال تغییر شغل هستید و می خواهید به کارفرمایان نشان دهید که چگونه مهارت های قابل انتقال به دست آمده از شغل قبلی تان با این پست مرتبط است، همچنین اگر شکاف های گسترده ای در تاریخچه استخدام خود دارید، از رزومه عملکردی استفاده کنید. چرا که شکاف بین سوابق به اندازه ای که در رزومه مبتنی بر زمان مشخص می شوند، برجسته نیستند. اما برای توضیح هر گونه شکاف در مصاحبه آماده باشید.
اگر نقش های کوتاه مدت با حقوق یا داوطلبانه داشته اید، این فرمت شما را قادر می سازد تا مهارت ها و دستاوردهای مرتبط با آن ها را با هم گروه بندی کرده و در یک دسته بندی قرار دهید. و نهایتا اگر در حال نوشتن یک نوع رزومه عملکردی هستید، برای مطالعه دقیق شرح شغل وقت بگذارید. حتما مهارت های مورد نظر علامت گذاری شده را در قالب تجارب قبلی، هرچند نامرتبط به نمایش بگذارید. به یاد داشته باشید استخدام کنندگان و مدیران استخدام همیشه کمبود زمان دارند. از این رو کارشناسان مشاغل توصیه می کنند که مهمترین اطلاعات خود را در نیمه اول صفحه خود بیان کنید.
کاربرد رزومه مبتنی بر عملکرد
- مرتبا شغل خود را تغییر داده اید.
- تجربه شما از طریق مشاغل نامرتبط حاصل شده و یا چندین شکاف شغلی دارید.
- به دنبال تغییر شغل هستند و یا تجربه قبلی در مورد مسئولیت های شغلی ندارید.
- در سوابق کاری خود به دلیل تربیت فرزند، بیماری یا هر دلیل دیگری شکاف دارید.
- سن بالایی دارید و می خواهید کانون توجه را از سن به مهارت معطوف کنید.
- به دلیل تازه شروع کردن یا به پایان رساندن دانشگاه، تجربه کمی دارید.
- میخواهید به کارفرمای آینده نشان دهید که مهارتهای مناسب برای کار را دارید، حتی اگر در آن زمینه تجربه ندارید.
رزومه ترکیبی
سومین مورد از انواع رزومه، رزومه ترکیبی یا زمانی-عملکردی همانگونه که از اسمش مشخص است، از هر دو فرمت زمانی و عملکردی پیروی می کند، که باعث می شود رزومه کمی طولانی تر از حالت عادی باشد. نمونههایی از افرادی که میتوانند از این کار بهره ببرند، افرادی هستند که میخواهند شغل خود را تغییر دهند و مهارتهای مرتبط با رشته جدید را دارند. همچنین این نوع رزومه، زمانی میتواند مفید باشد که فردی بخواهد مهارتهای بیشتری از آنچه بخش تجربه کاری اجازه میدهد نشان دهد. اگر جنبه های هر دو نوع رزومه قبلی را دوست دارید، یک رزومه ترکیبی می تواند پاسخگوی نیاز شما باشد؛ اما فقط در صورتی که با دقت مورد استفاده قرار گیرد.
این نوع رزومه شامل یک نمایه و سپس یک بخش مهارت های مختصر است. آن را با سابقه شغلی خود دنبال کنید، مسئولیت ها و دستاوردهای هر نقش را با جزئیات شرح دهید. طبیعتاً یک رزومه ترکیبی اغلب طولانیتر از یک رزومه مبتنی بر مهارت یا زمان است. با این حال، اهمیت اختصار را به خاطر بسپارید. بیشتر استخدام کنندگان فقط به مدت شش الی هفت ثانیه به سند شما نگاه می کنند. برای کسانی که مسیر شغلی و دستاوردهای بسیار قوی دارند، رزومه ترکیبی، ایده آل است. این یک راه عالی برای نشان دادن مهارت های قابل انتقال شماست، بدون اینکه شما را به یک بخش خاص گره بزند.
کاربرد رزومه ترکیبی
- پیشرفت شغلی قوی با دستاوردهای زیاد دارید.
- می خواهید نقاط قوت و همچنین تجربیات خود را به نمایش بگذارید.
- می خواهید نشان دهید که نه تنها مهارت های مناسب برای کار، بلکه تجربه کاری را نیز دارید.
- می خواهید بر مهارت هایی تأکید کنید که ممکن است برای مدتی از آنها استفاده نکرده باشید.
کدامیک از انواع رزومه مناسب من است؟
البته که نمی توان همه افراد را یک الگوی واحد در نظر گرفت و یک نسخه مشترک برای آنان پیچید. هر کاندیدا نقاط قوت و اهداف شغلی متفاوتی دارد. انواع مختلف تدوین رزومه فرصتی هستند برای برجسته کردن مهمترین تجارب شما. اگر هنوز مطمئن نیستید که چه نوع رزومه ای ممکن است نیاز داشته باشید، یا برای ایجاد نوع متفاوتی از رزومه نسبت به آنچه که به آن عادت دارید کمک میخواهید، نویسندگان متخصص ما اینجا هستند تا به شما کمک کنند. کافیست با ما تماس بگیرید تا ما با ایجاد یک رزومه منحصر به فرد برای مهارت های شمابه شما کمک کنیم تا بتوانید قدم بعدی در حرفه خود را، هر کجا که می خواهید بروید، بردارید.
سوالات متداول انواع رزومه :
رزومه می تواند براساس هدف ارائه به دو نوع تحصیلی و شغلی، و یا براساس نحوه تدوین به سه نوع زمانی، عملکردی، ترکیبی تقسیم شود.
نوع مبتنی بر زمان رایج تر و نزد کارفرماها محبوب تر است. چرا که کافرما می تواند همه اطلاعات را به ترتیب تاریخ و سیر پیشرفت شما مشاهده کند.
هنگامی که بیشتر تجارب شما در یک حیطه ثابت و مشخص و به طور مداوم و مستمر شکل گرفته اند.
در رزومه عملکردی تمرکز بر مهارت و عملکرد شماست، بدون در نظر گرفتن سابقه و خط زمانی. در حالیکه در رزومه مبتنی بر زمان، شکاف و فاصله بین سوابق شما قابل چشم پوشی نیست. اگر دو نوع اول رزومه پاسخگوی نیاز شما نیست، مشکلی نیست. در حالیکه رزومه ترکیبی طولانی تر از دو نوع دیگر است، ترجیحا باید از دو نوع دیگر استفاده گردد.
اگر پس از خواندن موارد بالا همچنان شک دارید کدام نوع برای شما بهتر است، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
1. انواع رزومه کدام است؟
2. کدام نوع رزومه در نگارش رایج تر و متداول تر است؟
3. رزومه زمانی در چه مواقعی مورد استفاده قرار می گیرد؟
4. تفاوت رزومه زمانی و عملکردی در چیست؟
5. آیا استفاده از رزومه ترکیبی توصیه می شود؟
6. چطور بفهمم کدام نوع رزومه برای من مناسب است؟